Léčivé účinky kurkumy


Kurkuma je rostlina známá více než 6000 let. Velmi populární byla již ve starodávné ajurvédské medicíně, kde ji hojně využívali zejména pro léčbu srdečních a jaterních potíží. Nejen s těmi si ale dokáže poradit. Jde totiž o „lék“ mnohem vícestranný, než by se mohlo zdát. Ale hezky popořádku…

turmeric-2344157_960_720

Kurkuma, jíž bývá často přezdíváno indický šafrán, je koření získávané z pomletého sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Jedná se o zázvorovitou rostlinu vysokou až 1,5 metru s kopinatými listy a klasem bílých, žlutých nebo narůžovělých kvítků. Jako koření je oblíbená v thajské a indické kuchyni, u nás je známá především jako součást kari koření. Má nasládlou a nahořklou chuť a typické pepřovité aroma, v neposlední řadě je třeba zmínit také charakteristickou výrazně oranžovou barvu.

pepper-1080675_960_720

Původem pochází z jižní Asie, dnes je ale možné ji pěstovat také u nás, a to dokonce i celoročně. Kromě potravinářského průmyslu nalezla využití také v lékařství, díky svým vynikajícím protizánětlivým a antioxidačním účinkům. Je považována jako silné přírodní antibiotikum. S čím vším nám tedy může pomoci?

  • Detoxikuje potravu, zabíjí bakterie i parazity v ní obsažené. Tím také zvyšuje kvalitu potravy a jemně pálivá chuť pak přispívá ke správnému zažívání.
  • Pomáhá při infekčních zápalech či toxickém poškození jater, zvyšuje produkci žluče, která pomáhá lépe trávit tuky.
  • Pomáhá také při lehkých otravách, nemocech žaludku, žlučníku a střev, odstraňuje také potíže s nadýmáním.
  • Pomáhá snižovat cholesterol a tím také riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Mimo to posiluje srdce, čistí krev, podporuje činnost kognitivních funkcí, působí jako prevence proti rakovině, zastavuje toto onemocnění a celkově podporuje obranný systém organismu.
  • Pomáhá řešit také kožní problémy – akné, ekzémy a další. Přispívá také k regeneraci kůže, kterou udržuje mladistvou a projasněnou.
  • Díky svíravému účinku pomůže i při řezných poraněních, pohmožděninách a modřinách – stačí přiložit přímo na postižené místo.
  • Má protizánětlivé účinky, takže působí proti zánětům, ale pomáhá i při bolestech kloubů či artritidě. Zmírňuje totiž ztuhlosti, otoky a zvyšuje pohyblivost.
  • Celkově tedy zvyšuje obranyschopnost, regeneraci a odolnost organismu, podporuje imunitu a pomáhá i při emočním napětí a depresi. Je proto považována za indický životabudič, protože posiluje nejen tělo, ale i mysl.

Kromě léčivých účinků našla své místo také v potravinářském průmyslu, a to nejen coby koření. Používá se jako barvivo do pokrmů (těstoviny, sýry, omáčky, …), díky schopnosti ničit bakterie se používá jako konzervační prostředek.