Už jste ochutnali zakázaný alkohol?

Lidstvo a alkohol – to je spojení dvou slov, které je opravdu staré jako lidstvo samo. Lidé začali vyrábět různé druhy alkoholu již před mnoha a mnoha lety. Začali vínem a pivem, a postupně se rodily nové a nové druhy. Nutno podotknout, že lidé byli ve vymýšlení alkoholu velmi vynalézaví, a zvládli jej vyrobit v podstatě ze všeho. Nejrozšířenějšími alkoholickými nápoji je dosud víno a pivo, a pozadu nezůstává ani vodka a likéry.

lahev absintu

Do dnešní doby má jeden alkoholický nápoj tajemné složení, název i účinky na naši mysl. Zrodil se v 18. století, v některých zemích byl a je dodnes zakázán. Tipnete si, o jaký alkohol jde? Správně, je to absinthe.

Zakázaný byl proto, že byl velmi silný. Tuto platnost si zachoval dodnes, a to je právě důvod, proč byl někde zakázán. Dalším důvodem jeho zákazu bylo spojování s povaleči a dekadentními osobnostmi, které se jeho konzumací opravdu netajily.

Dnes můžete absint sehnat běžně v obchodě, ale není to příliš oblíbený nápoj. Je hořkosladký, a ne každému sedne. I dnes je velmi silný, a proto jej stačí jen troška. U nás najdete ty nejkvalitnější absinty. Neobsahují ani přidaná barviva, ani dochucovadla. Za pravý absint dnes považujeme francouzský či švýcarský. Všechny varianty se pily naředěné vodou kvůli tomu, že to byl alkohol opravdu silný. Obsah alkoholu je totiž okolo 70 % a více.

V absintu najdete pelyněk, anýz, fenykl, meduňku a další byliny, které společně dávají absintu jeho neobvyklou a nezaměnitelnou chuť. Jeho barva není brčálově zelená, nýbrž nazelenalá.
Pokud tedy někde narazíte na temně zelený absint, můžete si být jisti, že je uměle dobarvován.

podávání absinthu

Ochutnejte od nás skutečnou raritu – znovuzrozený originální absint, který vaříme podle tradičního receptu. Najdete u nás i moderní receptury, vždy ale s důrazem na kvalitní suroviny. Bylinky si pěstujeme sami, případně si je vybíráme u pěstitelů, kteří nám mohou nabídnout co nejvyšší kvalitu. Láká vás absint, ale nejste si jistí, zda zvládnete takové množství alkoholu? Vaříme i lahve s nižším obsahem alkoholu.