Správný pekáč do kuchyně

Pokud jste v kuchyni jako doma, jistě se neobejdete bez kvalitních surovin a taky nádobí, které budete moci dát bez obav do trouby. Pekáče, zapékací misky, pekáčky jsou nezbytnou součástí každé dobře vybavené kuchyně. Jsou také velmi všestranné, snadno v nich připravíte nejrůznější druhy mas, příloh i dezertů. Díky víkům a pokličkám si pak připravované jídlo zachová svou chuť, šťavnatost a upeče se rovnoměrně. Pečení je navíc velmi jednoduché, poměrně snadné a rychlé a na rozdíl od jiných druhů úprav potravin si vystačíte jen s minimem nádobí. Velmi oblíbenou variantou je pak ta, kdy v jednom pekáči připravíte najednou maso i přílohu. Pokud si opravdu chcete pečení užít, je potřeba kvalitní trouby a v druhé řadě nádobí, které připraví pokrm zdravě, jednoduše a rychle. Jak tedy vybrat ten vhodný pekáč? Vybírejte podle materiálu, tvaru i podle toho, co v něm hodláte připravovat.

Dortová forma

Vhodný materiál

Materiál ze zásady vybíráme podle toho, kolik času chceme trávit jeho údržbou a zda je odolný vůči mechanickému poškození. Stejně tak se zamyslete, zda dáte přednost lehčímu nebo těžšímu ale o to odolnějšímu materiálu.

Pekáč se zeleninou

Některé druhy pekáčů můžete navíc použít i na plynový nebo elektrický vařič, aniž byste se museli obávat, že poškodíte jeho povrch. Jenom je důležité se ujistit, že je povrch opravdu vhodný na varnou desku.

 

·         Nerez

Hlavní výhodou tohoto materiálu je hlavně jeho hmotnost. Může se však stávat, že jídlo se bude na nerezovém povrchu snadněji připalovat, proto se zaměřte na nádobí, které bude celonerezové. Nerez je velmi náchylný na poškrábání, proto je potřeba být při drhnutí zvýšené opatrnosti.

 

·         Hliník

Hliníkové nádobí je velmi často opatřeno nepřilnavým povrchem, díky kterému bude pečení o poznání snadnější. I toto nádobí je velmi lehké, ovšem velmi náchylné na poškrábání, proto je potřeba dávat pozor při čištění.